Når man kommer godt omkring, er det ikke altid, at det er muligt at betale med kort – derudover kan der også ske diverse ting undervejs, således det bliver nødvendigt at betale med kontanter, når man er på farten. Vi ser i denne artikel nærmere på, hvorfor det er en god idé at bruge primært kontanter fremfor kreditkort.
Indhold
Derfor skal man have kontanter med på roadtrip
Der er mange forskellige grunde til, at det er en god idé at have godt med kontanter med, når man skal på roadtrip:
- Du kan hurtigt og let betale den direkte pris og behøver aldrig bekymre dig om gebyrer
- Det er lettere at betale for hurtige snacks, indgang til seværdigheder, osv.
- Skulle der ske noget med dit kort (gå i stykker, blive stjålet, etc.) har du kontanter med dig som reserve
- Nogle steder tager ikke imod kort – her taler vi dog om de få
- Man kan ikke hæve over beløbet i udlandet, når man køber i butikker
- Brug af kreditkort kan spores; det kan kontanter ikke
- Du kan rende ind i daglige/ugelige eller endda månedlige grænser med et kreditkort
Nogle vil argumentere for, at kontanter er ligeså lette at miste som kreditkort, men det vil kloge og erfarne rejsende hurtigt benægte. Er man klog opbevarer man sine kontanter forskellige steder, således man aldrig mister det hele. Hav nogle i pungen, andre i lommen og en del i tasken. Vær eventuelt mere kreativ, hvis du rejser med et stort beløb af kontanter.
Med andre ord er det smart at have kontanter med, når man skal på ferie – men i særdeleshed når det drejer sig om en kør selv ferie. Hvad enten det er i USA eller Europa. Men hvor meget er egentligt nødvendigt at tage med?
Så mange penge kan/skal du tage med
I USA – det mest oplagte land mht. roadtrip – har de selvfølgelig en grænse for, hvor mange kontanter du må have med dig ved indrejse uden at indberette. Grænsen er 10,000 dollars – du må dog gerne have flere penge med, så længe de bliver indberettet.
Hvis du kører direkte fra Europa er det naturligvis anderledes. Man render ikke ind i grænsekontrol eller nogen anden form for tjek, hvis bare man holder sig indenfor EU, så i princippet kan du tage så mange euro med som du har lyst til, uden at der vil ske noget. Dog skal du være opmærksom på, at SKAT har en regel om, at du skal meddele dem, såfremt du har flere penge med dig end 10,000 euro (eller tilsvarende). Denne regel gælder som udgangspunkt uanset hvor du tager hen. Og du skal gøre det samme, hvis du vender hjem igen med +10,000 euro i kontanter.
Men ser vi helt bestemt på, hvor meget det er NØDVENDIGT at have med, så afhænger det – som du måske nok har gættet – om, hvad ens forventningsniveau er, og hvor meget man normalt shopper. Har man planer om at købe meget ind, gå på dyre restauranter og betale adgang til adskillige seværdigheder, så skal man også have en del penge med. Den gode nyhed er, at du ikke behøver at have ALLE dine penge i kontanter. Det er fint at bruge kort størstedelen af tiden, men vi vil også påstå, at det er absolut nødvendigt at have kontanter ved siden af – ikke desto mindre som reservepenge.
På en kortere rejse, hvor man måske ikke har tænkt sig at gå helt shop-amok, vil vi anbefale at have et par tusinde kroner med i kontanter, vekslet selvfølgelig. Er man på roadtrip i et par måneder er det helt klart en god idé at have mere end 15,000 kroner med. Faktisk kan vi argumentere for endnu mere, hvis det skal være, men de fleste er allerede indstillet på at bruge kreditkort det meste af tiden, så et mindre beløb kan også gøre det. Penge i reserve er dog 100% nødvendigt at have, da det ikke er særligt sjovt at stå i et fremmed land uden penge eller kort, hvis noget bliver stjålet!
For de flestes vedkommende er roadtrips heller ikke ture, der handler helt vildt om shopping. Derfor går de fleste penge selvfølgelig til mad, brændstof, overnatninger, seværdigheder, etc. Det er altså ikke nødvendigt at have voldsomme beløber med i kontanter, hvis man forventer at bruge kortet ofte, men gode reservepenge (et par tusinde), til hvis noget skulle ske, er en god idé.
Sådan veksler du
Du kan vente med at veksle til du kommer frem. I mange lufthavne og togstationer er dette muligt, og man kan også let finde shops rundt omkring i byer, hvor det er muligt at veksle. Nogle steder kan man få yderst favorable kurser, mens andre direkte prøver at snyde en. Prøv at søg lidt frem og tilbage på nettet om dine destinationer og find dermed frem til, om det er smart at veksle i byen. Uanset hvad…
Så er den bedste løsning stort set altid at gøre det hjemmefra. Man går simpelthen bare ned i sin bank og beder om at veksle fra kroner til en anden møntfod. Det er aldrig et problem med de store valutaer som EUR, USD og GBR, men selvfølgelig er det ikke altid muligt at få mindre udbredte valutaer vekslet i en bank. Skal man veksle et højere beløb, vil banken sikkert foretrække, at man ringer og laver en aftale inden, sådan de kan få pengene klar. Banken vil enten veksle til en dårligere kurs, eller også vil du blive pålagt et mindre gebyr. Enkelte steder koster det intet at veksle, hvis man er medlem.
En tredje mulighed er at bare at hæve pengene, når du kommer frem via dit kort. Det koster dog et gebyr, typisk mellem 20 og 50 kroner alt efter, hvor i verden du er. Hæv derfor kun, hvis du vil have et stort beløb udbetalt i den lokale valuta.
Konklusion
Som du kan læse dig frem til, er vi her på Road Talk stærke tilhængere af primært at betale kontant på rejsen. Måske er det gammeldags, men det er nu engang den bedste løsning. På den måde vil du også hele tiden vide, præcist hvor mange penge, du har at gøre med, samtidig med at du har et bedre overblik over, at du holder dig indenfor budgettet – en vigtig ting, når man er på roadtrip (og generelt når man er ude at rejse, hvis det er i mere end et par uger).
Skriv et svar