Hvad gør man, hvis man gerne vil rejse, men ikke har råd til det? Er det rent faktisk muligt at rejse helt gratis, som mange hjemmesider påstår, det er? Vi ser på sagen her.
Ja. Umiddelbart er det muligt at rejse gratis, men det er svært. Det kræver skarp planlægning + at man er villig til at ofre en del. Men muligt, det er det.
Et af disse kriterier skal imødekommes, hvis man vil rejse gratis:
- Enten skal man være dybt afhængig af andres hjælp
- … eller også skal man bryde et par regler (i nogle tilfælde love)
Den anden mulighed kan ikke anbefales, og vi har ikke tænkt os at tale for den her. Med at bryde regler/love mener vi ikke, at det kun kan lade sig gøre ved at røve folk; vi mener, at man er nødt til at køre gratis med tog, sove på stationer og evt. sætte telt op nogle steder. Alle disse ting er ulovlige i mange lande, så det er meget vovet at kaste sig ud i det. Denne rejseform kan som sagt ikke rigtigt anbefales. Der findes nogle få, der gør det (se på hobo-kulturen i USA), men det er næppe den bedste løsning for almindelige rejsende. Langt fra.
Til gengæld kan man rejse stort set gratis med hjælp fra andre. Der findes faktisk rejsende, der blaffer sig frem til deres destinationer og benytter sig af andres gæstfrihed, når de kommer frem. Takket være Internettet er det i dag muligt at opsøge folk inden man tager afsted, som eventuelt har lyst til at huse én.
Couchsurfing er den mest populære løsning blandt folk, der rejser gratis. Det er en hjemmeside, som samler lokale og rejsende og giver mulighed for at rejse gratis. Princippet er utroligt smart, men man skal selvfølgelig heller ikke regne med at rejse i luksus ved at bruge denne løsning.
Det største problem, der optræder i teorien om at rejse gratis, er, at alle har brug for mad – og det er man nødt til at købe. Det er altså næsten umuligt at rejse helt gratis, men hvis man kan rejse for blot 2,000 kr. om måneden, er det så ikke også en meget god deal? Hvis man kender folk, der bor i andre lande, er det selvfølgelig muligt at opsøge dem og spise sammen, men at forvente ubegrænset gæstfrihed uden at give noget igen er nok ikke noget, man skal forvente de fleste steder.
Arbejde gratis i udlandet
Man kan selvfølgelig også tilbyde sin arbejdskraft til gengæld for kost og logi. Det er der nogle rejsende, som gør – enten ved at arbejde på hostels eller på landet. Vi følger op med en dybdegående artikel om, hvordan det fungerer ganske snart.
At tjene penge mens man rejser går selvfølgelig ikke ind under at rejse gratis, men det er et alternativ, og helt ærligt er det også en bedre beslutning. Læs vores artikel ved at klikke på linket, som vi lavede før.
Hvad anbefaler RoadTalk?
Hvis man ingen penge har, er der selvfølgelig kun én mulighed, og det er at rejse gratis. Det er dog næppe tilfældet for de fleste danskeres vedkommende, hvorfor vi klart anbefaler, at man bruger nogle penge på sin rejse. Man kan sagtens tage en beslutning om at rejse gratis bare for at se, om det er muligt, men generelt får man altså langt mere ud af at bruge de penge, man har.
Løsningen er derfor at se på, hvordan man bedst kan spare penge. Det er altid den bedste løsning. Flere rejseselskaber kræver høje summer for at planlægge din rejse, og selvom det er tiltalende for nogle (f.eks. hvis man ikke er så vild med at planlægge), er det ikke på den måde, man sparer mest. Inden længe offentliggøres der nogle artikler her på RoadTalk om, hvordan man kan spare så mange penge på rejsen som muligt. Vi er allerede kommet en smule ind på emnet i følgende artikler:
Skriv et svar