Mange bruger bilen til at rejse med, da det byder på enormt mange fordele. Ofte drejer det sig om en tur ud i Europa.
I denne artikel kommer vi nærmere ind på oplevelsen af et roadtrip i Europa og giver desuden noget praktisk information til planlægning, booking og destinationer.
Indhold
Hvorfor tage på roadtrip i Europa?
Roadtrip er blot et andet ord for en kør-selv-ferie. Her er destinationen i høj grad i fokus, men det samme er turen dertil. Fordelen ved et roadtrip er, at man får set langt mere end man eksempelvis gør ved at rejse med fly – også har man desuden en del mere frihed.
En anden fordel er, at man kan besøge flere rejsedestinationer, når turen er startet. Og på et kontinent som Europa, hvor der er et hav af storbyer og seværdigheder, tæller det altså rigtigt højt. Vi har flere gange skrevet om roadtrips i USA og Canada, og selvom kør-selv-ferier på det amerikanske kontinent virker mere interessant for mange, så er vi tilbøjelige til at sige, at der faktisk er en del mere at opleve i Europa.
Vi kommer undervejs i artiklen med flere grunde til at tage på roadtrip i Europa. Derudover kan du læse et bud på, hvilke destinationer, der skal opleves samt diverse andre praktiske ting.
Planlægning af roadtrip
En kør-selv-ferie kan foregå på to forskellige måder: Enten kan det være impulsivt, eller også kan det være planlagt.
Begge har hver især sine egne fordele, og derfor er det i høj grad en personlig præference, hvad man vælger. Hvis du er mest til en spontan ferie, hvor det hele først planlægges undervejs, så er du nok primært havnet her for at hente inspiration.
Men: Hvis du er typen, der godt kan lide at have lidt planlagt inden, så vil vi forsøge at hjælpe lidt her. Tjek gerne de næste punkter, som forhåbentligt gør det hele lidt lettere!
Egen bil eller billeje?
Mange vælger at køre i egen bil, da det er nemmest. Den eneste reelle udgift er brændstof, så det gør det nemt.
I nogle tilfælde kan det dog være smart at leje en bil. For eksempel hvis du ikke har en bil til rådighed, eller hvis du bare gerne vil prøve et nyt køretøj til rejsen. Det kan også være hvis du har planer om at køre igennem byer, hvor der er strenge krav til bilens energiforbrug. Det er for eksempel tilfældet i flere tyske byer.
Uanset hvad så kan du finde en god lejebil hos Expedia. Gode priser, da de sammenligner alle de populære udbydere af billeje.
➛ Gå til Expedia Biludlejning og foretagen søgning her!
Planlægning af overnatninger
Overnatninger kan både være på hotel, hostel/vandrehjem eller i ferielejlighed. Mulighederne er mange. Du behøver aldrig at have det hele planlagt fra start, men ofte er det en god idé at have overnatningerne klar til den første destination.
Det er nemt at planlægge overnatninger hjemmefra. Hotelværelser er nemlig nemme at booke på forhånd. Den store fordel ved at gøre det inden du rejser ud er, at du kan sammenligne priserne og se billeder af de forskellige hoteller. Du får en adresse, som du kan køre direkte til. Derfor er der mange, der gerne vil booke hotel på forhånd, og det giver rigtigt god mening. På den måde bliver dit roadtrip i Europa noget mere overskueligt.
➛ Gå til Hotels.com for at finde hotel eller vandrehjem til rejsen.
Hoteller er altid en fantastisk løsning, da de jo henvender sig direkte til rejsende og derfor har alle de nødvendige faciliteter.
Alligevel er det dog blevet populært at vælge ferielejligheder, og det er bestemt også en mulighed. Ofte er der gode penge at spare, hvis I er flere, der rejser sammen. Desuden kan parkeringsmulighederne også være bedre, alt efter hvordan lejlighedens beliggenhed her.
Hvis du har mod på at prøve kræfter med en ferielejlighed, så benyt dig af Airbnb. Det er den største side i verden med ferielejligheder, og det har udviklet sig til en kæmpe portal, hvor lokale kan udleje deres lejligheder for forholdsvis gode priser.
➛ Gå til Airbnb lige her (og få en introduktionsrabat!)
Oplagte destinationer
De fleste rejsende har selvfølgelig storbyer i tankerne, når de overvejer en tur ud i Europa. Derfor er det også det, som vi først og fremmest fokuserer på her. Længere nede kan du læse om alternative destinationer udenfor storbyerne.
Det er klart, at enkelte byer tæller højere end andre. Dog er der flere ting, man skal overveje, inden man udvælger de specifikke rejsemål – primært hvor interesseret man er i byen, men ligeledes hvordan den passer ind i ruten (mere om det senere…) og i øvrigt byens økonomi. Det er desuden vigtigt at tænke på, hvor dyr byen/stedet er at besøge. Der er en enorm forskel på priserne i f.eks. Budapest og Paris, om end begge hovedstader byder på fantastiske oplevelser.
Som de fleste måske kan regne ud, er Østeuropa og Sydeuropa generelt billigere end de vestlige og nordlige egne af kontinentet. Er man på et stramt budget skal man måske holde sig til den sydøstlige side (hvor der stadig er masser af spændende rejsemål), men omvendt kan man sagtens suse igennem Skandinavien, Benelux, Frankrig mv. hvis pengene ikke er et problem.
Blandt de billigere lande at rejse i er:
- Tyskland
- Polen
- Tjekkiet
- Ungarn
- Østrig
- m.fl.
Og de lande der som regel kræver en del mere af tegnebogen:
- De skandinaviske lande
- Frankrig
- Storbritannien
- Italien
- Schweiz
- Benelux-landene
Af byer er der et par stykker, som de fleste gerne vil forbi på et roadtrip. De fleste af dem ligger relativt centralt (dog med nogle undtagelser), hvorfor de sagtens kan besøges på bare et enkelt roadtrip.
Du kan se en fuldoversigt over rejsedestinationer, som vi tidligere har beskrevet, på denne side.
Ruteplan Europa: Forslag til ruter
De fleste rejsende har ikke tid til at rejse hele Europa rundt, og vil gerne nøjes med nogle få destinationer på en relativ kort eller mellemlang rute. Faktisk har de fleste, der tager på roadtrip, allerede et specifikt sted, de skal hen til, og vælger blot at besøge andre byer og steder som stop på vejen.
Med den formodning om, at du ikke allerede har planlagt din rute, kommer vi her med nogle forslag – alle ved hjælp af Google Maps. Af tilfældige årsager starter alle ruterne i Aarhus. Hvis der ikke er lagt nogen vej tilbage igen, så gå ud fra at samme vej er optimal – medmindre man selvfølgelig er klar til at køre en længere rute for at opdage noget mere, hvilket jo bestemt også er en god idé.
Her kommer de forskellige forslag til en Europa ruteplan.
Rute 1
Hamborg – Amsterdam – Bruxelles – Paris (og evt. flere byer undervejs)
Rute 2
Hamborg – Berlin – Prag – Wien – Budapest (og evt. flere byer undervejs)
Rute 3
Hamborg – Paris – Barcelona – Milano – Zürich – München – Berlin – hjem igen (og evt. flere byer undervejs)
Hamborg er en del af alle ruterne, da den fungerer som et meget godt stop efter man lige er kommet ud af Danmark. Derefter er der en del ændringer. Den første rute tager udgangspunkt i det nordvestlige Europa, hvor byer som Amsterdam, Bruxelles og Paris er hovedmålene. Det er oplagt at besøge flere steder, når først man er på farten. Nederlandene og især Belgien har mange små, spændende byer, der er værd at besøge.
Rute 2 tager derimod udgangspunkt i det centraløstlige Europa. Her kommer vi forbi Berlin, Prag, Wien og Budapest, som alle i høj grad er et besøg værd. Igen – dette er kun en foreslået rute, så du kan selv vælge at fjerne/tilføje destinationer til rejsen.
Den tredje rute er den længste af dem alle. Her kommer vi stort set hele den vestlige del af mainland Europa rundt. Paris og Berlin fungerer igen som destinationer på vejen, men andre populære rejsemål som Barcelona, Milano, Zürich og München er tilføjet. Denne rute kræver god tålmodighed i bilen og i øvrigt et større budget end de andre ruter (#2 er den billigste).
Man kan også vælge at gå all-in og se stort set alle de store seværdigheder i Europa – simpelthen ved at besøge alle landene. En sådan tur er selvfølgelig lang, men ikke desto mindre er det uden tvivl muligt. Her er der en hjemmeside, der har foreslået en optimal (men dog meget lang) rute til formålet.
Lande og sprog
Europa er mere end bare et land. Faktisk huser kontinentet mere end 40 lande, hvorfor der også tales mange forskellige sprog rundt omkring. Engelsk kan gå flere steder, men i mange af landene er det altså under 50% af befolkningen, der taler og forstår det engelske sprog ordentligt. Derfor kan det være fint at lære bare nogle enkelte sætninger på andre sprog, såsom fransk og italiensk, hvis altså man har tænkt sig at rejse i lande som disse.
I følgende lande er det som regel intet problem at bruge engelsk:
- Storbritannien
- Irland
- Sverige
- Norge
- Finland
- Slovenien
- Nederlandene
- Belgien
- Luxembourg
- Schweiz
- Malta
- Portugal
- Østrig
- Tyskland (delvist)
I andre lande er man dog oftest nødt til at lære nogle lokale ord og sætninger:
- Frankrig
- Italien
- Spanien
- Størstedelen af Østeuropa
Engelsk fungerer som regel fint i storbyerne, men kommer man bare en lille smule udenfor, er det ikke ret mange, der forstår det. Mange almindelige franskmand og italienere er f.eks. ikke specielt gode til engelsk.
EU- og Euro-info
De fleste af de europæiske lande er medlem af EU og Schengen, så man skal ikke spekulere ret meget på at blive stoppet ved grænsen. I hvert fald ikke hvis man holder sig til Vest- og Centraleuropa.
Du kan se en oversigt over EU-landene i denne artikel. Der finder du også et kort over, hvilke lande der bruger Euro. Når det kommer til det med at veksle penge undervejs, så er det ofte fint bare at have Euro og kreditkort med. Skulle man få brug for kontanter i et land, hvor der ikke bruges Euro (såsom Polen eller Ungarn), kan man let finde et sted at veksle.
Fly, billeje, hotel
Normalt flyver man selvfølgelig ikke på et roadtrip, men da der med sikkerhed sidder læsere, som overvejer en traditionel ferie og blot vil have info om rejser i Europa, dækker vi det alligevel.
Flybilletter er som regel rigtigt billige, når man rejser indenfor Europa. Der er adskillige selskaber, man kan flyve med for ganske små beløber. Vi har tidligere udgivet en guide til at finde super billige flybilletter året rundt, og det er blot endnu mere relevant i Europa.
Billeje og hotel fungerer på samme måde som alle andre steder i verden. Vi har for nyligt udgivet en artikel, der går i dybden med billeje i Danmark og andre europæiske lande – den kan du læse her. At leje en bil kan være en god idé, hvis man ikke selv har én, eller hvis man bare foretrækker at tage på ferie i en anden bil. Det er ikke synderligt dyrt at leje en bil. Prisen afhænger af flere forskellige faktorer, som du kan læse om i den henviste artikel.
Hotel er super vigtigt. Medmindre man har tænkt sig at sove i bilen, så er det nødvendigt at finde et sted at overnatte. Valget står mellem hotel, ferielejlighed eller hostel, såfremt man ikke har venner/familie i udlandet, der er villige til at stille hus eller lejlighed til rådighed.
Vi har en side om booking af hotel, så det kan du læse mere om her. Ellers kan du overveje at finde en ferielejlighed. Der er som regel gode penge at spare her, og man føler sig mere som en lokal ved at bo i en almindelig lejlighed frem for et hotel. AirBNB er det bedste valg. Du kan få 160 kr. i rabat på din første bestilling, hvis du opretter dig gennem dette link.
Alternative rejsemuligheder
Artiklen her handler som bekendt om roadtrips, altså kør-selv-ferier, men hvis du alligevel ikke har mod på det, så findes der heldigvis adskillige andre måder at rejse kontinentet igennem på.
Vi har skrevet flere artikler om, hvordan man på forskellige måder kan rejse rundt på:
- Interrail (perfekt hvis man vil besøge flere storbyer på kort tid i Europa)
- Busrejser
- Train hopping
Tag et kig på denne artikel, der går helt i dybden med de forskellige rejsemuligheder, som der er i Europa.
Konklusion
Et roadtrip i Europa kan være en fantastisk oplevelse, og der er mange grunde til at tage afsted. Hvad enten du har behov for at leje en bil, køre i din egen, eller endda finde en alternativ måde at komme frem og tilbage på, så anbefaler vi kraftigt, at du kaster dig ud i det.
Intet andet kontinent på jorden byder på bedre rejsemuligheder end Europa. Man møder enormt mange forskellige kulturer, forskellige sprog og kommer forbi et hav af interessante og unikke storbyer såvel som seværdigheder. Derudover er priserne i det meste af Europa også til at leve med, så længe man holder sig fra de større vestlige og nordlige byer.
Alt i alt kan et roadtrip i Europa uden tvivl betale sig. Vi har som sagt mange flere artikler liggende om rejser, så hvis du ikke er helt overbevist endnu, kan du tage dig et kig omkring. Især vores beskrivelser af de forskellige destinationer i Europa har ofte givet læsere inspiration til at komme afsted. Og der er generelt rigtigt mange artikler om det at rejse i Europa her på RoadTalk, så tag et kig omkring og se, om du ikke lærer noget nyt – og måske endda få mod på et bestemt rejsemål.
God tur!
Anders skriver
Det lyder fedt men jeg vil hellere anbefale inter rail, hvor man kører i tog. Jeg har godt nok ikke kørt roadtrip endnu (i hvert fald ikke en lang roadtrip) men jeg kan sige at inter rail er super interessant og vil helt sikkert gøre det igen
Inger Feldthaus skriver
Jeg skal sammen med min bror afsted på vores 2. roadtrip i egen bil, Vi vil besøge i en stribe tyske byer – Celle, Bamberg, Füssen (og besøg på slottet Schwanstein), videre til Heidelberg, Trier, derfra langs Mosel tilCochem, tværs over Hünsryg til Rhinen, Kamp-Bornhofen (vi skal overnatte i et vinfad)derefter til vinfest i Oberwesel, hvor vi også skal overvære det store fyrværkeri “Rhinen i flammer”. Derefter sættes næsen hjemad med en overnatning i Münster. Overnatningerne er bestilt via airb&b og hoteller.
Det giver en rute med kort køretid hver dag og masser af tid til at udforske hvad vi nu kommer i tanke om.
For et par år siden kørte vi Celle, Hannover, Leipzig, Dresden, Karlovy Vary, Beyreuth, Bamberg og Bad Liebenstein – en fantastisk tur med mange gode oplevelser.
Kan kun anbefales
Birte Hansen skriver
Jeg kører i min bil, stationcar, sover på en madras i bilen og har et lille telt med som kan bruges hvis jeg får lyst til at blive det samme sted flere dage
Jeg planlægger aldrig, har en ide om ruten men ellers ingen planer, i sommers kørte jeg syd om Paris ud til Finistere og nord om Paris (langs kysten) hjem….overnattede på små municipal campingpladser kørte ialt 5000 km.
Til foråret overvejer en længere tur hele vejen rundt langs kysten af Europa ned til Portugal, eller en sommertur rundt den baltiske bugt – har nogen erfaring om denne rute?