Det er blevet normen at anvende betalingskort overalt i verden. På populære turistdestinationer er det ofte muligt at se, hvad prisen bliver i danske kroner. Her er det oplagt at takke ja til muligheden for betaling i danske kroner.
Det er trods alt mere overskueligt fremfor at omregne fra fremmed valuta til danske kroner. Men der er en hage: Det er dyrere at betale i dansk valuta i udlandet fremfor den lokale møntfod.
Indhold
Betaling i danske kroner, når du er udenlands
Når du betaler i danske kroner i udlandet, er det ikke til den kurs, som er dikteret af Nationalbanken. Det er i stedet til en kurs, som bliver aftalt mellem indehaveren af betalingsterminalen og banken i det pågældende land.
Det er ikke kun den lokale bank, som tjener penge på, at du betaler i danske kroner. Nets i Danmark får også udbytte af, at du betaler i dansk valuta. Sammenlagt kan du regne med, at det koster dig 3% af dit købs- eller hævebeløb, når du betaler i danske kroner i udlandet. Det betyder, at du ved et køb på 1000 kroner kan forvente at skulle 1030 kroner. De 30 kroner er udelukkende gebyr til bankerne for, at du betaler i danske kroner.
Når du bruger dit kort i udlandet, skal du også være opmærksom på beløbsgrænsen. Med Visa/Dankort går grænsen ved 20.000 kroner pr. måned. Hvis du har planer om at foretage store køb i udlandet, bør du have beløbsgrænsen med i overvejelserne.
Hæveautomater i udlandet
Det samme gør sig gældende, hvis du hæver penge i en lokal hæveautomat. På mange destinationer vil du få valget mellem at få beløbet vist i danske kroner eller lokal valuta. Som med betalingsterminalen er det til en kurs, som bliver bestemt af den lokale bank. Så længe det ikke overskrider internationale bestemmelser om valuta, er det lovligt.
Som med kortterminalen vil det koste dig 3% oveni det oprindelige beløb, du hæver. Desuden skal du være opmærksom på, at det koster 30 kroner, hver gang du foretager hævninger i en udenlandsk hæveautomat. Hvis du planlægger større kontanthævninger, skal du også være opmærksom på, at du maksimalt kan hæve 2000 kroner om dagen. Hvis du bruger Mastercard i udlandet, koster det dig 50 kroner. Da Mastercard er et kreditkort, optager du i realiteten et lån hos banken, indtil de trækker pengene på din konto næste måned.
Som en ekstra sikkerhed bør du altid gemme kvitteringerne på dine hævninger i udenlandske automater. Hvis du har mistanke om, at dit kort har fået trukket unødigt mange penge, eller på anden måde er blevet misbrugt, er det en ekstra garanti at have.
Hvad er de bedste muligheder?
Det billigste vil være udelukkende at bruge betalingskort, når du er i udlandet. Det er dog ikke altid, at det kan lade sig gøre. Hvis du rejser i Latinamerika, Afrika eller Asien er det usædvanligt, at mindre erhvervsdrivende tilbyder betaling med kort. Derfor kan du være nødt til at hæve kontanter. I det tilfælde kan det bedst betale sig at hæve pengene i det pågældende lands hæveautomater.
Det kan lyde selvmodsigende, når det koster 30 kroner at hæve i udenlandske automater. Men hvis du kan planlægge dine kontanthævninger, vil det give den laveste omkostning for dig.
Hvis du gerne vil have et overblik over den lokale valuta omregnet til danske kroner, kan du bruge en app på din smartphone. Eftersom de fleste danskere har en smartphone til rådighed, vil det være nemt at omregne fra lokal valuta med det samme. Det giver dig det bedste overblik, og du skal ikke betale unødvendige gebyrer til banken.
Skriv et svar