Typiske rejsemål i Europa inkluderer byer som London, Paris, Barcelona, Rom og Berlin. Ikke at der er noget galt i det – dog byder Østeuropa også på en helt masse, og det er ikke svært at komme med 10 grunde til at besøge regionen.
Indhold
Introduktion
Østeuropa er enormt interessant at besøge. Der er mange ting at se, og rejser dertil er ikke helt ligeså udbredte, som de er til Vesteuropa og Nordamerika. I denne artikel løfter vi sløret for 10 grunde til at tage dertil. Man kunne også sagtens lave samme liste om Vesteuropa, men nu prøver vi at fokusere på Europas tidligere lukkede del.
Der er ofte diskussion om, hvilke lande der kan karakteriseres som en de af Østeuropa, og hvilke der ikke kan, men ifølge vores mening er det de markerede lande på nedenstående kort:
[show-map id=’7′]
Man kan argumentere for, at de baltiske lande samt Balkan-nationerne også er en del af Østeuropa. Dog er det også forståeligt at kategorisere dem som henholdsvis nordiske og sydlige lande i Europa – hvis ikke kulturelt, så geografisk.
10 grunde til at besøge Østeuropa
Lad os se på nogle af grundene.
1. Det er utroligt billigt (i forhold til Vesteuropa)
Ja, rygterne er sande. Det er langt billigere at rejse i Østeuropa, end det er i resten af kontinentet (om end den sydlige del også følger meget godt med på det punkt). Både priser på mad, overnatninger, shopping osv. er som udgangspunkt billigere, når man kommer over til de tidligere kommunistlande.
Spørgsmålet er bare, hvor længe det varer, for alene i de seneste 15 år er priserne steget i Østeuropa. Det bedste tidspunkt at besøge regionen på er derfor ‘så hurtigt som muligt’, hvis man gerne vil afsted billigt.
LÆS DESUDEN: Her er de billigste byer i Europa (og de dyreste!)
2. Der er væsentligt færre turister
Der er skam turister i Østeuropa, bestemt, men det er på ingen måde ligeså udbredt som i de vestlige storbyer. Det virker så dumt at sige, man hader turister, når man selv er rejsende, men faktum er at det godt kan blive ret anstrengende i længden. I Østeuropa render man generelt ikke ind i nær så mange turister som i Vesteuropa.
3. Kulturen er (lidt) anderledes
Europa er Europa, men landene er stadig meget forskellige fra hinanden. Selvom Tyskland og Polen deler grænser med hinanden, er der et hav af forskelle på, hvordan de to lande er at besøge. Det samme kan siges om en sammenligning af ethvert andet østeuropæisk og vesteuropæisk land – kulturen er simpelthen bare anderledes på nogle punkter. Og det er jo det, der gør det interessant at rejse. At se de små forskelle.
4. Man får nogle specielle rejseoplevelser
At kulturen er en smule anderledes betyder, at man får nogle specielle rejseopleveser. Man prøver nogle andre ting og ser noget helt andet end det, man er vant til herhjemme og i typiske rejsemål som London og Paris. Nuvel, Østeuropa er ikke den mest ekstreme destination, når det kommer til dette, men regionen er lige præcis anderledes nok til, at man undrer sig over diverse ting.
LÆS DESUDEN: Roadtrip i Europa
5. Arkitekturen er anderledes
Bygningerne ser anderledes ud i Østeuropa. Kulturen har sat et andet præg, og det samme har det tilgængelige byggemateriale gennem årene også. Om end det er rigtigt svært at hamle op med arkitekturen i lande som Frankrig og Italien, er det stadig rigtigt interessant at tage rundt og se, hvordan tingene ser ud i Østeuropa. Nogle steder er det virkelig smukt, mens det andre steder ikke er til at prale af. Hvis man virkelig vil imponeres, så tag til Kiev, Ukraine og se byens metro.
6. Skjulte oplevelser
Man kan se billeder og læse beskrivelser af stort set alle nævneværdige seværdigheder i Vesteuropa på Internettet. Mens det er fint, at vi er mere oplyste, er det også rigtigt sjovt at komme ud at opleve nogle skjulte oplevelser, som der ikke kan læses ret meget information om – da man ganske enkelt er nødt til at opleve dem. Sådanne steder er der flere af i Østeuropa, end der er i Vesteuropa.
7. Man kommer (sandsynligvis) til at planlægge det hele selv
Rejseselskaberne kæmper enormt meget om at udbyde rejser til Vest- og Sydeuropa. Dog er det noget sjældnere, at man ser et stort udvalg af rejser til Østeuropa. Bevares, nogle destinationer er populære, men hvor ofte kan man bestille en tur gennem Polen, Slovakiet, Ungarn eller Ukraine?
Om ikke andet er det lidt sværere. Derfor giver det rigtigt god mening at planlægge sin egen rejse – hvilket vi har anbefalet rigtigt ofte her på RoadTalk.
LÆS DESUDEN: Interrail – rejs Europa rundt med tog
8. Befolkningen
Østeuropæere har et ry for at være venlige overfor fremmede. Måske er det fordi, at de ikke er helt ligeså vant til store mængder turisme – eller måske har de bare en naturlig interesse i andre kulturer. Hvem ved. I hvert fald er det et faktum, at folk i Østeuropa er lette at komme i snak med og de er også selv rigtigt ivrige efter at fortælle om deres eget lands kultur.
9. Gastronomi
Det er ikke sikkert, at en restaurant i Polen, Ungarn eller Rusland kan overgå én i Frankrig eller Italien, men ikke desto mindre er det interessant at tage et andet sted hen og smage på de lokale og nationale retter. Østeuropæisk mad er både inspireret af vesten, af Mellemøsten og af lokale traditioner.
10. Konservativ kultur
I Vesteuropa er kulturen blevet ekstremt progressiv gennem årene. Det er nogle steder blevet så slemt (Sverige, Storbritannien), at man kan risikere at miste sit job, hvis man siger sin mening om noget, der går imod den politiske korrekthed. Indvandring er ‘en god ting’ og kønsrollerne er nærmest vendt op og ned. Sådan er det ikke i størstedelen af Østeuropa. Hvis man har et konservativt livssyn, vil man uden tvivl synes godt om denne region. Og selv hvis det ikke er sådan en politik, man går ind for, er det alligevel interessant at se, hvordan tingene fungerer.
Skriv et svar